Născut la 18 ani

Pentru cei mai mulți tineri, vârsta de 18 ani înseamnă bucuria majoratului. Înseamnă independență și libertate. Pentru tinerii instituționalizați, însă, înseamnă frică. Frica de a părăsi singurul “acasă” pe care-l știu, singura “familie” pe care o au. Frica de a nu ști încotro s-o apuce.

Plan de Viață e un program care își propune să încurajeze integrarea socială și profesională a tinerilor ce părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială. La 18 ani, cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să iasă de sub tutela statului și trebuie să se descurce pe cont propriu. Adesea, nu au pregătirea necesară să facă față acestei provocări uriașe.

Programul a selectat, alături de Social Incubator, ONG partener în proiect, 10 tineri cărora le asigură un cămin și le oferă job-uri pe o perioadă de doi ani, în încercarea de a le facilita integrarea socială. Fă cunoștință cu ei, mai jos.

Noura

  • Noura este o tânără energică, motivată să reușească în viață. De la vârsta de 4 ani a stat împreună cu mama și cu fratele mai mic într-un centru „Mama și copilul”. Apoi a ajuns în sistemul de protecție a copilului. Ulterior a locuit în apartamente sociale.

Vezi toată descrierea

Aurel

  • Aurel își dorește să-și construiască o carieră. Povestea sa în sistemul de protecție a copilului a început la naștere, când a fost abandonat la maternitate. Apoi a locuit într-un centru de plasament, până la vârsta de 5 ani, iar apoi, timp de 12 ani, alături de familia asistentului maternal. În ultimii doi ani, petrecuți în cadrul sistemului de protecție a copilului, a locuit alături de alți tineri într-un apartament social. Cu toate astea, și-a păstrat mereu optimismul și încrederea că într-o zi va reuși să aibă parte de stabilitate în toate aspectele vieții sale.

Vezi toată descrierea

Ionuț

  • Ionuț e puternic și dornic să evolueze. Îi place să găsească mereu soluții și să se implice în proiecte. Consideră că este o persoană răbdătoare și i-ar plăcea să aibă mereu încredere în sine. Spune că i-a fost foarte greu, dar datorită oamenilor din jur și a „mamei” adoptive (al doilea asistent maternal care l-a avut în grijă) a reușit să ajungă unde este acum.

Vezi toată descrierea

Gabi

  • Gabriel a luat viața în piept de la 6 ani. La vârsta la care copiii petrec timp jucându-se, el a fost nevoit să-și părăsească familia din cauza faptului că mama sa nu-și permitea să-l întrețină. A locuit în centre de plasament în Filipeștii de Târg și Plopeni și a decis să facă parte din proiect deoarece urma să părăsească sistemul de protecție a copilului.

Vezi toată descrierea

Iuliana

  • Iuliana este o persoană descurcăreață, comunicativă, amabilă, sociabilă și emotivă. De la vârsta de 2 ani până la 18 ani a locuit împreună cu familia asistentului maternal, de unde, din cauza unor neînțelegeri, a fost nevoită să plece, mutându-se cu chirie alături de o prietenă. În 2019 a finalizat și studiile liceale, dar din păcate nu a reușit să obțină diploma de bacalaureat.

Vezi toată descrierea

Iuliu

  • Iulian, cum îi spun prietenii, este un tânăr pasionat de muzică și dornic să reușească să se dezvolte profesional. A stat 10 ani în asistență maternală, împreună cu fratele său geamăn, iar când „mama” s-a îmbolnăvit, a fost nevoită să îl lase în grija unei instituții de stat. A ajuns în Bilbor într-un centru de plasament unde a stat până la finalizarea studiilor. A venit în București în aprilie 2019 și, pentru scurtă perioadă, a locuit cu chirie împreună cu alți tineri din centrul de tranzit. A lucrat ocazional ca bucătar la evenimente, iar în timpul liber face repetiții ca solist vocal al unei trupe pop.

Vezi toată descrierea

Fernando

  • Fernando se descrie că fiind o persoană amuzantă, deschisă, sociabilă, are atenție distributivă, este comunicativ și adaptabil. A ajuns în sistemul de protecție a copilului deoarece mama lui nu avea posibilități materiale să îl crească. Deși a părăsit sistemul în septembrie 2019, nu a reușit să se adapteze și speră că acest proiect să îl ajute. Își dorește un loc de muncă unde colegii să fie comunicativi și să lucreze în echipă.

Vezi toată descrierea

Mihai

  • Mihai este ambițios, îi place să învețe mereu lucruri noi, este perseverent și pasionat de sport. A fost părăsit la naștere și a fost dat în asistență maternală până la vârsta de 6 ani. Anii următori i-a petrecut în trei centre de protecție a copilului, printre care și cel din Plopeni, unde a locuit până când a părăsit sistemul instituționalizat. Deoarece nu și-a găsit un loc de muncă potrivit în Plopeni, s-a angajat la București part-time, făcând naveta până în momentul în care a început să facă parte din acest proiect.

Vezi toată descrierea

Elena

  • Elena e o fată determinată, disciplinată și foarte muncitoare. A locuit alături de familie până la 6 ani, ulterior a ajuns în sistemul de protecție a copilului, apoi iar în familie, pentru ca de la 10 ani, să revină din nou în sistemul instituționalizat de protecție a copilului, unde a rămas până în februarie 2020. Artele marțiale joacă un rol foarte important în viața ei, ajutând-o să crească și să se dezvolte la nivel fizic dar și mental.

Vezi toată descrierea

Marina

  • Marina este o tânără timidă, dar care își dorește să-și depășească condiția, să aibă o familie și să îi fie alături surorii ei mai mici care în prezent este însărcinată. Marina a ajuns în sistemul de protecție la vârsta de 4 ani, alături de sora ei, deoarece mama lor nu deținea resursele financiare necesare pentru a le oferi copiilor un trai decent. A petrecut câțiva ani alături de un asistent maternal, iar apoi, la vârsta de 9 ani, a trebuit să schimbe din nou mediul, fiind plasată într-un centru, unde a locuit, alături de sora sa, timp de 9 ani.

Vezi toată descrierea